top of page

İlk Matbaa'nın Mucidi

Güncelleme tarihi: 10 Tem 2022

Matbaanın kullanılmaya başlamasıyla önce gazeteler, sonra kitap ve dergiler ortaya çıkmış, basılan bu yazılı basın ürünleri halk kitlelerini derinden etkilemiştir.


Avrupa’yı ortaçağ karanlığından aydınlığa çıkaran en önemli etken de matbaa olmuştur. Matbaanın insanlık için yaptıkları sadece bunlarla kalmamış; matbaa sayesinde siyasetten askeriye’ye, kütlüden edebiyata, dinden bilime kadar olan birçok alanda reformlar gerçekleştirilmiştir. Şüphesiz ki, aydınlanmanın, Rönesans’ın, modernleşmenin ve hatta şu an geldiğimiz noktadaki yüksek teknolojinin de gelişmesinde matbaanın rolü gerçekten büyüktür. Günümüze kadar bu kadar bilginin kaydedilmesi, korunması, yayılması ve kuşaktan kuşağa aktarılması hem matbaa aracılığıyla mümkün olmuştur.

“Bu çalışmamızda, çok eski dönemlerden günümüze kadar insanlığın en önemli iletişim araçlarından biri olan matbaanın, ilk olarak Uygurlar tarafından icat edildiği tarihi ve arkeolojik kanıtlarla ispat edilmiştir.”

KAYNAKÇA;

  • Becer, Emre. (1997). İletişim ve Grafik Tasarım. Ankara: Dost Kitabevi.

  • Binark, İsmet. (1964). Türk Kitapçılık Tarihinde Tezhip Sanatı, Türk Kütüphaneciler Derneği Bülteni, 8.Cilt, 3-4 sayı.

  • Bossert, Helmuth Theodor. (1937). İkinci Türk Tarihi Kongresinde Sunduğu Bildiri.

13 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page