top of page

Dünyanın En Büyük Baskı Makinesi

Güncelleme tarihi: 10 Tem 2022

1870 yılında Japonya’nın Tokyo şehrinde kurulan Mitsubishi aslında ülkemizde de yakından bilinen bir marka.


Gemi üretiminden madenciliğe, içecekten klimaya kadar neredeyse her şeyi üreten firmanın baskı yöntemlerinde de oldukça önemli bir üretim hacmi bulunuyor. Meiji hanedanından sonra kurulan teknoloji devinin ilk adımları gemi üretimi ile atılıyor. Daha sonra gemilerin kullanılabilmesini sağlayan yakıtı elde etmek için de ikinci kolu olan madencilik devreye giriyor. Aynı isim ile yer almasa da dünyaca ünlü kamera üreticisi Nikon’da aslında bir Mitsubishi firması. Şirketin 3 kanatlı baklava şekli amblemi Samurai armasından esinleniyor. 3 adet yaprak sorumluluk bilincini, centilmenliği ve cemiyetler arasında ki uyumu simgeliyor. Firmanın günümüzde 140 ülke de 5500’den fazla çeşitte tüketim malzemesi bulunuyor.


Mitsubishi DIAMONDSTAR

“Mitsubishi’nin üretim ile yön verdiği sektörlerden birisi de matbaa sektörü. Dünyanın en büyük baskı makinelerinden biri olan Mitsubishi DIAMONDSTAR tam 4 katlı bir apartman büyüklüğünde ve saate 96 sayfalık tam renkli 90.000 adet baskı yapabiliyor. Bu derece büyük bir makine dünyanın en yüksek tirajlı gazeteleri tarafından kullanıyor. Makineyi kullanınan gazetelerin en büyüğü ise Japonya’da çıkan Yomiuri Shimbun gazetesi. 1994 yılında günlük 10.000.000 tiraj sınırını geçen Yomiuri Shimbun bu sene 14.5 milyondan fazla tiraja sahip ve bu gazetede tam sayfa reklam vermek 1.500.000 TL. Bu da yerel dilde her bir figür başına yaklaşık olarak 144 TL yapıyor.”


Nerelerde Kullanılıyor


Yomiuri Shimbun, Mitsubishi DIAMONDSTAR ile 100 sayfalık tam renkli bir gazeteyi tam kapasitede sadece 1 saniyede çıkartıyor. Mitsubishi geçtiğimiz yıl tam 8 adet DIAMONDSTAR sattı. Bunlardan 4 tanesi yine Asya’da bulunan gazeteler tarafından satın alındı. Dünyanın en yüksek tirajlı ikinci gazetesi Asahi Shimbun gazetesi de yine Japonya’da basılıyor. 7.96 milyon adet gündüz ve 3.1 milyon adet akşam baskısına sahip olan gazetenin baskı hacmi oldukça yüksek. Mitsubishi DIAMONDSTAR kullanan dünyanın en yüksek tirajlı 3. gazetesi de yine Japonya’da bulunan Mainichi Shimbun gazetesidir. Bu gazetenin de gündüz baskısı yaklaşık 4 milyon akşam baskısı ise 1.6 milyon adet civarında. Dünyanın en yüksek tirajlı İngilizce gazetesi ise aynı zamanda dünyanın en yüksek tirajlı dördüncü gazetesi olan günlük yaklaşık 3 milyonluk tirajıyla Times of India. Gazeteler özellikle okuyucularına yüksek kaliteli ürünlerini yüksek hızlı üretim bantlarından sunarak günlük haber akışında önemli bir yer tutarlar. Baskının olduğu ağ kısmında mürekkep yoğunluğunun sürekli şekilde aynı olması baskının kalitesini belirleyen niteliklerden bir tanesidir. Canlı fotoğraflar ve öne çıkan reklamlar bir gazetenin yaşamsal elementleri arasında yer almaktadır. Yüksek üretim hızı aynı zamanda daha çok okuyucuya daha hızlı bir şekilde ulaşmak anlamına gelmektedir.


Baskı Makinesi Özellikleri Nelerdir


Mitsubishi DIAMONDSTAR ortalama bir baskıdan saniyede yaklaşık olarak tam 25 adet yapabiliyor.”

Gazetelerin üzerinde yürüdüğü ağ ise saniyede 15 metre yol alıyor. Makinenin üzerinde bulunan silindirleri ise saatte 45 bin devir yapma kapasitesine sahip. Bu dev makine çift daireye sahip ve çift kat genişliği bulunuyor. DIAMONDSTAR bu yüksek hızına rağmen üzerindeki baskı materyalini milim kaydırmıyor. Makinenin sahip olduğu son derece sıkı çerçeveler sayesinde herhangi bir baskı problemli yaşanmıyor. Düşük friksiyon tipinde silindir şaftsız motor sistemine gazeteleri taşıyor ve yüksek hızlı baskı performansı için tasarlanmış tutucular ise baskıda bir problem yaşanmamasını sağlıyor. Yüksek hızlarda, sarsıntısız baskı yeteneği ve modern mürekkep baskısıyla DIAMONDSTAR bu unvanı hak ediyor. Mitsubishi ise baskı makinesinin konvansiyonel baskı çeşitleri arasında yüksek hızlı basma kapasitesi sayesinde %30 daha fazla üretkenlik elde edildiğini açıkladı.



19 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page